
1- کانديدان و مجموعه تيمهاي تبليغاتي شان:
اينها در اين مدت دوندگي زيادي داشتند و پولهاي زيادي را خرج کردند. از روشهاي گوناگون تبليغاتي براي اثرگذاري بر تصميم انتخاب کنندگان و رأي دهندگان سود جستند. محافل کوچک و بزرگي را ترتيب دادند، ديگها بار کردند و پلوها دادند، تا اولاً قدرت و توانايي کانديدشان را به رخ مردم بکشانند که اگر کانديد ما ميتواند به مردم بي حساب و کتاب پلو دهد، پس ميتواند مملکت را هم اداره کند. ثانياً سخاوتمندي کانديد را نشان دهدو براي رأي دهندگان ميفهماند که اين کانديد آنقدر بخيل نيست که همهاش را براي خود جمع کند، بلکه در صورت پيروزي کانديد ، شما مثل حالا از صلههاي سخاوتمندانهاش بينصيب نميمانيد. شايد پيامهاي ديگري نيز داشته باشد؛ از باب مثال "مردم عقلشان در چشمشان است". و ...
کاري بسيار خوب کانديدان در اين دوره مسافرتهاي فشرده و پيهم آنان در ولايات مختلف افغانستان بود. اولاً اين کار يک فرصتي فراهم ميکرد تا مردم با شخصيتهاي خود از نزديک آشنا شوند و بدون دغدغه با آنان دست دهند و سخن بگويند و لبخند را بر چهره آنان مشاهده کنند و همين، مردم را اميدوار ميسازد که کشور افغانستان آنطوري که ميگويند، چندان بيآدم هم نيست. ثانياً کانديدان محترم لحظهاي از فضاي پر زرق و برق زندگيشان بيرون آمده و با دستان درشت و چهرههاي سوخته و تکيدۀ مردمي آشنا ميشوند که با شکم گرسنه براي آنان کف ميزنند، هورا ميکشند، احساسات شانرا چنان به اوج ميرسانند بهطوري که کانديد محترم ناباورانه خود را بر بالهاي سبکي احساس ميکنند که او را تا ابرهاي آسمان بالا ميبرد. اين براي بسياري از کانديدان تمريني است که لذت با مردم بودن را درک کنند و بدانند که لذتها و خوبيها را نبايد تنهادر کاخها جستجو کرد، لذت واقعي در دل مردمي است که براي شما کف ميزنند و تغيير در سرنوشت خود را از فکر، توانايي، ظرفيتها و قابليتهاي شما انتظار دارند و...
2- گروههاي فرصتطلب و سودجو:
اين گروه بهطور رسمي از هيچ کانديدي کمپاين نميکردند؛ اما با همۀ کانديداها و مسؤولان کمپاين آنان مذاکره ميکردند، وعدۀ همکاري ميدادند، پوسترهاي تبليغاتيشان را ميگرفتند و وعده هزاران رأي را ميدادند که با حمايت آنها در صندوقها رأي ريخته مي شود؛ اما در مقابل خواهان کمکهاي پولي براي مصارف احتمالي ميگرديدند. گروههاي زيادي از اقشار مختلف اجتماعي بودند که به هر دري ميزدند، تا پول بيشتري به دست آورند. هدف اين گروه صرفاً تجارت و به دست آوردن سود بيشتر بود و هيچ تعهد عملي در قبال هيچيک از کانديدان نداشتند. افراد زيادي از همين طريق به سودهاي سرشاري دست يافتند و تعدادي ديگر که توقع زياد داشتند، چه بسا از خوان نعمت انتخابات بيبهره ماندند که واقعاً به حال اينها بايد گريست.
3- دسته ديگر مردمان عادي بودند که توان بهرهگيري زيادتر از پروسۀ انتخابات را نداشتند، اما تا حد توان خود کوشيدند، حداقل از پلوها و غذاهاي نسبتاً لذيذي که در زندگي کمتر نصيب اين طيف ميگردد، استفاده کنند، پوستر چسباندند، در مراسم تبليغاتي در عوض پول شرکت کردند و توانستند حقوق چند ماههشان را از همين راهها تأمين کنند، اينها بهطور مشخص از کانديدي حمايت و پشتيباني نميکردند، اما در همۀ جلسات و مراسم عمومي کانديدان شرکت ميجستند و مزد چند روزهاش را راحت در ميآوردند.
4- طيف چهارم که گستردهترين بخش جامعه را تشکيل ميداد، از افرادي تشکيل ميشدند که نسبت به انتخابات يک حالت بيتفاوتي را اختيار کردهبودند. جذابيت بيلبوردهاي شش متري و دوازده متري، نگاه سرد برخي کانديدان را به سوي خود نميکشاند و رنگهاي مختلف پوسترها و عکسها که در و ديوار را به تابلوهاي زيباي نقاشي تبديل کرده بود، هيچ احساسي را در اينها نميشگفت و صداي بلند گوهايي که بر موترها نصب شده بود و از جادهها ميگذشت و يا از مساجد و سالن هوتلها شنيده ميشد، گويا هيچ ارتعاشي در پردههاي نازک قوۀ سامعهشان بهوجود نميآورد، آرام و بيخيال مثل روزها و ماههاي معمولي ديگر از کنار جادههاي ميگذشت و به کارهاي هميشگيشان مشغول ميشدند.
البته اين طيفبندي را ميتوان با يک نگاه کلي به پروسه انتخابات بهدست آورد؛ اما از لحاظ جامعهشناختي ميتوان به تحليلهاي عميقتر و مهمتري دست پيدا کرد. مطالعه دو- سه ماه گذشته و تحولات و دگرگونيهاي که پيش آمد و چانهزنيهاي که صورت گرفت و مجموع تلاشها، کنار آمدنها و از کنار رفتنها و کل جريان رقابتهاي انتخاباتي، ميتواند در واقع بازتاب دهنده کليت فرهنگي جامعه ما باشد که بهصورت بسيار آشکار در قامت انتخابات تجلي پيدا کرد. آسيبشناسي حرکتها و کارکردهاي اين دوره، ژرفترين و نابترين ويژگيها و اوصاف فرهنگي جامعه را صرف نظر از مسايل قومي، زباني و مذهبي، رونما ميسازد. که تحليل عميق و محتوايي اين پروسه فرصتهاي بيشتري را ميطلبد و ما صرفاً به منظور توجه به اين موضوع حياتي و آسيبشناسي علمي آن، بهصورت سرسري و گذرا پديده انتخابات را از اين زاويه به بحث گرفتيم و بدون اين که قصد کاوش علتها و ريشههاي رفتاري طيفهاي مختلف را به بررسي بگيريم.
0 بازخورد به 'آموزه های انتخابات'
ارسال یک نظر